2010-10-19

Dreads (del tre)

"Tvättar du aldrig dom där?" eller "måste håret vara jättesmutsigt för att hålla sig så?" är nog de allra vanligaste frågorna jag får, främst av okända personer och ofta innan de ens sagt hej eller presenterat sig. Därför känner jag att det är dags att gå igenom det här med tvätt en gång för alla. För att lättare hitta till de andra dreadsrelaterade inläggen, klicka på dreadskategorin i högerspalten.

Första månaden:
Det är endast när dreadsen är helt nya som det är en fördel att låta bli att tvätta dem, allt för att det tar ett tag för håret att forma om sig och "förstå" att det ska vara tvinnat. Tvättar man det för tidigt finns risken att de tovar upp sig och man får lägga ner lika mycket arbete igen för att få dem fina. Därför är det bra att hålla sig så länge som möjligt innan första tvätten. Då får även håret en chans att vänja sig av vid det och blir därför inte smutsigt/flottigt lika fort som tidigare.

Regelbunden tvätt och schampo:
När första tiden är uthärdad är tvätten tvärtom bara positiv då det hjälper dreadsen att tighta till sig. Jag försöker hålla mig till varannan vecka, men beroende på omständigheterna så blir det ibland mer sällan och ibland oftare. Du märker själv vad som är bäst för dig och din hårtyp. Något som jag rekommenderar är att lägga lite pengar på ett anpassat schampo, för det gör faktiskt skillnad. Själv använder jag Knotty Boys's dreadschampo som ska vara särskilt bra för nya dreads (under ett år gamla) då det håller igång dreadsprocessen. Dessutom är det drygt och jag räknar med att en tvål håller i nästan ett år.


Själva tvätten
När man tvättar håret är det bra om man börjar med att massera in tvålen i hårbottnen. Det får igång blodcirkulationen och stimulerar hårsäckarna vilket ska göra håret friskt och starkt. Behövs det kan man även schamponera längderna lite, men annars låter man bara tvålen skölja över dem när man sköljer hårbottnen. Var noggrann med att inte lämna någon tvål kvar i håret, tvålrester kan skapa irritation och göra det allmänt äckligt, inte okej.

Torka håret:
Nu till det som kanske är viktigast och tar längst tid, att torka dreadsen. Först och främst gäller det att krama, krama och åter krama för att få ut så mycket vatten som möjligt. Börja med att använda händerna och sen en handduk. Gnugga inte! Det sliter enormt på håret i onödan. Personligen föredrar jag sedan att låta håret självtorka, men då krävs det att man har några timmar över. Visst kan man använda hårfön, men även det sliter på håret och gör det skört. Huvudsaken är dock att håret blir helt torrt eftersom att det annars riskerar att mögla, och det vore ju en smärre katastrof. Försök att planera tvätten till en dag då du inte har något speciellt inbokat.

Såhär kan det se ut när de är precis nytvättade och fortfarande blöta.

Ett litet tips:
Passa på att rulla dreadsen under tiden de fortfarande är lite fuktiga. Det formar sig lättare då och blir inte lika tuffsiga och stela som de annars kan bli direkt efter tvätt.

3 kommentarer:

 1. Måste säga att din "dreads skola" är fruktansvärd intressant, har ju tänkt påre i ett år nu eller två (+) Hm.
  Anyway, Du beskriver jätte bra här! You go girl!

  SvaraRadera
 2. ja men det äre ju klart:)

  SvaraRadera
 3. Min första knotty boybar räckte endast i fyra månader. Nu har jag den flytande men jag tycker inte alls om den lika mycket eftersom att den inte skummar något och då känns det inte som om håret blir rent på samma sätt som med baren.

  SvaraRadera