2011-08-10

En stackars bortglömd äppelkaka

När regnet står som spön i backen och äppelträden på gården är överfulla med frukt så finns det antagligen inget som är mer passande än att baka äppelkaka. Det gäller ju att passa på när man har folk omkring sig som uppskattar det, för hur kul är det att baka till sig själv egentligen?


Äppelkaka är ju dessutom så himla enkelt. Allt som behövs är två ägg, 150 gram smör, tre deciliter socker och lika mycket vetemjöl. Och såklart kanel, en nypa salt och lite kardemumma. Mest för att det doftar så underbart.


Äpplena kan med fördel skalas och skivas för att sedan få ligga och dra i socker och kanel medan de övriga ingredienserna blandas ihop. Sockret och äggen ska nämligen vispas pösiga innan man blandar i mjölet, saltet och kardemumman. Sist har man i smöret som fått smälta i en kastrull. När smeten är klar vänder man ner den i en ströad form och trycker sedan ner äppelklyftorna så att de täcks ungefär halvvägs.Sen är det bara skjuts in i ugnen som gäller. Sisådär 175 grader i 40 minuter blir lagom, lite beroende på ugnen man använder. Själva kakan blir snäppet fastare än kladdkaka, hur gott liksom?Jag lyckades dock glömma min i ugnen några minuter för länge, fast det verkade inte göra så mycket då lillebror åt upp halva i ett nafs. Utsidan är väl inte allt och så vidare. Nåväl, tanken var god!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar